Oscypek

Baca wyciska ser owczy

Oscypek to najpopularniejszy wyrób spożywczy na Podhalu. Każdy kto przyjedzie do Zakopanem chociaż raz powinien go spróbować.

W Zakopanem jest wiele miejsc gdzie można kupić sery regionalne wyglądające jak oscypek, pomimo iż, prawdziwymi oscypkami nie są.

Na Krupówkach sery regionalne można kupić przez cały rok, ale prawdziwy Oscypek jest towarem okresowym. Wiąże się to z tym, że wyrabia się go  z mleka owczego, a wypas owiec przypada na okres od maja do października.

Proces wytwarzania oscypka

Po wydojeniu owiec baca przystępuje do produkcji sera. Uzyskane w ten sposób mleko przelewa do puciery (drewnianego naczynia). Następnie dodaje do niego  podpuszczkę, która powoduje jego ścinanie. Po ścięciu się mleka baca miesza je specjalnym urządzeniem (ferulą). Powoduje to opadnięcie sera na dno puciery.  Następnie wyciąga odpowiednią porcję sera i wyciska go w formie kuli. Przy pomocy ciepłej wody formułuje podłużny kształt oscypka. Zakłada specjalną drewnianą  formę nadającą regionalne ozdobne wzory widoczne na oscypku.

Po nadaniu odpowiedniego kształtu moczy się go w solance, w celu zakonserwowania sera.

Tak przygotowane sery wędzi się w bacówce. Układa się je na półkach podwieszonych tuż pod dachem. Wędzenie trwa kila dni. Po uwędzeniu oscypek uzyskuje złotawy kolor.

Oscypek robi się z mleka owczego, ale ostatnio coraz częściej wyrabia się go również z mleka krowiego.

Taki oscypek jest wówczas tańszy i delikatniejszy w smaku. Ale czy smaczniejszy ? Warto samemu spróbować.

Jedno jest pewne zapach oscypka nie powinien pozostawiać wątpliwości. Prawdziwy oscypek jest przez kilka dni wędzony dymem z ogniska w góralskiej bacówce.

Jest to bez wątpienia ser który warto spróbować. Dzięki niemu można poczuć smak Podhala.

Zachęcamy do degustacji i życzymy smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz